Monthly Archives: Wrzesień 2019

Poparcie UNI Global Union dla NSZZ Solidarność w sprawie podwyżek płac w Poczcie Polskiej

W uroczystościach 30-lecia Krajowego Sekretariatu Łączności NSZZ Solidarność, które odbyły się 26 września we Wrocławiu, udział wziął, na zaproszenie KSŁ, Karri Lybeck, przedstawiciel UNI Global Union – światowego zrzeszenia związków zawodowych, grupującego 150 związków zawodowych z całego świata reprezentujących ponad 20 milionów członków.

Piąty dzień protestu

Piąty dzień protestu. W dalszym ciągu pozostajemy na sali, w której trwały mediacje. Dzisiaj nieoczekiwanie odwiedzili nas przedstawiciele pracodawcy z członkiem zarządu Tomaszem Cicirko na czele. Ich wizyta niczego nowego nie wniosła w przebieg protestu. Nie przedstawili nowej propozycji dotyczącej wzrostu wynagrodzeń pracowników Poczty Polskiej, nie przestawiono nam terminu wznowienia mediacji.
Trwamy dalej w oczekiwaniu na podjęcie poważnych rozmów.

Kolejne dni protestu

Czwarty dzień oczekiwania na wznowienie mediacji przez Pracodawcę w ramach trwającego sporu zbiorowego o podwyżkę wynagrodzeń dla Pracowników Poczty Polskiej SA.

Drugi dzień protestu

Kolejny dzień protestu za nami. Dostaliśmy dzisiaj wiele sygnałów poparcia dla naszych działań i decyzji o nie przyjęciu propozycji pracodawcy. Odwiedzili nas dzisiaj pracownicy Poczty Polskiej z Warszawy, wiceprzewodniczący Komisji Krajowej NSZZ Solidarność Bogdan Kubiak, sekretarz Zarządu Regionu Mazowsze NSZZ Solidarność Grzegorz Iwanicki, dziennikarze.

Odpowiedź na komunikat pracodawcy

W związku z komunikatem, który pracodawca w dniu dzisiejszym tj.  20 września 2019 roku  rozesłał do pracowników Poczty Polskiej, informujemy że, kwota 70 mln zł pozwoli na wzrost wynagrodzenia zasadniczego dla wszystkich pracowników objętych Zakładowym Układem Zbiorowym Pracy o kwotę 63 zł brutto tj. 44,14 zł na rękę od 1 lipca 2019 roku.

Pierwszy dzień protestu

Nadal czekamy na poważne zainteresowanie losem firmy i pracowników przez organ Właścicielski i Zarząd PP SA.
Prosimy pracowników o wsparcie w każdy możliwy sposób.

Komunikat z mediacji

KOMUNIKAT

reprezentatywnych organizacji związkowych

z dnia 19 września 2019 r.

18 września br. o godz. 12.15 wznowiliśmy mediacje rozpoczęte 11 września. Partnerów społecznych reprezentowali związkowcy z Pocztowej Solidarności i Związku Zawodowego Pracowników Poczty. Zespoły negocjacyjne były poszerzone o przedstawicieli władz organizacji, którzy obserwowali proces mediacji. Ze strony pracodawcy w mediacjach uczestniczyli Przemysław Sypniewski Prezes Zarządu i wiceprezesi Andrzej Bodziony i Tomasz Cicirko. Radę Nadzorczą reprezentowali przedstawiciele pracowników Robert Czyż i Leszek Gawarecki. Na mediacjach byli pierwszy raz obecni przedstawiciele właściciela, Sekretarz Stanu w KPRM Paweł Szrot i dyrektorzy departamentów Marcin Izdebski i Maciej Świtkowski. Spotkanie moderowali wyznaczeni mediatorzy.

Odpowiedź na Petycję

Poniżej publikujemy odpowiedź na Petycję z dnia 14 czerwca 2019 roku skierowaną na ręce Prezesa Rady Ministrów w sprawie sytuacji w Poczcie Polskiej SA. Petycję wręczyliśmy w czasie pikiety pracowników Poczty Polskiej w Warszawie.